top of page

İmplant Tedavisi

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan vida şeklindeki yapay diş kökleridir. Bunlar genellikle titanyum veya titanyum alaşımlarından yapılır. Eksik dişlerin yerine yapılan implantlar, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilir.

 

İmplant yapılması planlanan hastanın tedaviye başlamadan önce sağlık açısından uygun olup olmadığı araştırılıp, gerekli tetkikler yapılır. Hastanın çene yapısı ve implant yapılması planlanan bölgedeki komşu dokular klinik ve radyografik olarak incelenir ve gerekli ölçümler yapılarak detaylı bir planlama yapılır. Planlamada hangi tekniğin uygulanacağı, hangi tür implant kullanılacağı, implantı destekleyecek olan dokulara herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı değerlendirilir. İmplant çene kemiğine yerleştirildikten yaklaşık olarak 2-3 ay içinde kemiğe tamamen tutunur. Yeni gelişen teknolojilerle birlikte bu süre 3 haftaya kadar inebilmektedir.

Diş kaybından sonra eksik bölgedeki kemik çekilmeye, arkadaki diş öne gelmeye ve karşısındaki diş ise yükselerek boşluğu kapatmaya başlar. Bu yüzden implantlar, diş kaybından kısa süre sonra yapılmalıdır. Eğer uygun koşulları sağlıyorsa diş çekiminin hemen ardından çekim boşluğuna tek seansta implant yerleştirilebilir ya da diş çekimi sonrası kemik doku tamamen iyileştikten sonra (yaklaşık 2 ay sonra) implant yerleştirilir.

 

Özellikle tek diş eksikliklerinde eksik olan bölgeye implant yerleştirilerek komşu dişlere hiç dokunulmadan tedavi gerçekleştirilir. Fazla diş kaybının olduğu durumlarda eksik olan bölgelere yerleştirilecek birkaç implant ile, hareketli protez yerine sabit protez yapılabilmesi en önemli avantajlarıdır.

Tüm diş kayıplarında ise az sayıda implant yerleştirilerek, implant destekli hareketli protezler yapılabilir. İmplant destekli hareketli protezler, normal hareketli protezlere göre en büyük avantajı, ağız içinde herhangi bir oynama yapmaz. Yine tüm diş kayıplarında implant sayıları artırılarak sabit bir protez de yapmak mümkündür.

 

Yeni gelişen tekniklerle flapless yani dikişsiz bir şekilde implantı çene kemiğine yerleştirmek mümkündür. Flapless tekniğinde diş eti kaldırılmadan implant yerleştirilir. Diş eti kaldırılmadığı için dikiş gereksinimi oluşmaz. Böylece implant uygulaması ağrısız, kanamasız ve çok daha kısa sürelerde gerçekleşir.

 

Yeni gelişen teknolojilerle implant üzerindeki SLA Active yüzey özelliği sayesinde diş implantlarındaki başarı oranı %99 olmuştur.

bottom of page