Periodontoloji
Pembe Estetik
Kişilerde estetik bir gülümseme sağlıklı ve düzgün dişlerin yanı sıra, diş etlerinin ve dudakların da bu dişlerle birlikte mükemmel uyumunu gerektirir. Bunun için öncelikli olarak dişleri, diş etlerini ve komşu dokuları ilgilendiren herhangi bir hastalık varsa bu hastalığı ortadan kaldırarak dokuları sağlıklı hale getirmek gerekir. Daha sonrasında estetik olarak ele aldığımızda çeşitli dişeti şekillendirmeleriyle, lazer uygulamalarıyla, botoks ve dermal dolgu uygulamalarıyla dişlerin, dişeti ve dudakla olan ilişkilerini mükemmel hale getirmek mümkündür.
Diş etlerinin estetiğini, rengi, yüzeyi ve diş etinin dişle olan seviyesi belirler. Karşıdan göze hoş gelen, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmek için dişler ve diş eti arasındaki uyumu sağlamak gerekir. Sağlıklı diş eti dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde bağlı, açık pembe renkte, portakal kabuğuna benzeyen pütürlü bir görünüme sahiptir. Kızarık, şiş, yüzeyi parlak ve kanaması olan diş etlerinin estetik uygulamalardan önce tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalıklara neden olan diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılarak temizlenmesi ve hastalıklı diş etlerinin küretajı gibi farklı tedavilerin uygulanması gerekebilir
Diş etinde en çok karşılaşılan sorunlar arasında diş eti iltihabından kaynaklanan şişme ve morarmalar başta gelmektedir. Bunlar için uygulanacak tedavinin ardından, kişinin ağız bakımına özen göstermesi ve ağız hijyenine dikkat etmesi bu sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Günümüzde gelişen ve diş hekimliğinde sıkça kullanılan lazer teknolojisi ile uygulanan tedavi sürecini kısalmakta ve bu sorunun yeniden tekrarlanma olasılığı azalmaktadır. Diş etlerinin mekanik olarak temizlenmesinden sonra, lazerle cep denilen ve diş etlerinde rahatsızlığa neden olan bakteriler buradan rahatça temizlenmektedir.
Gülümseme sırasında diş etlerinin fazla göründüğü durum, “Gummy Smile” olarak tanımlanır. Kişiye özel gülüş dizaynı yapıldığında diş etinde olan fazlalıklar belirlenir. Bu fazlalıklar lazer ya da koter yardımıyla rahat ve acısız şekilde ve herhangi bir kanama olmadan uygun seviyeye getirilir. Bu işlemlerde lazerin kullanılmasının avantajı cerrahi işlem sırasında kanamayı azaltmakta, işlem sonrası ağrıyı minimuma indirgemekte ve diş etlerindeki iyileşme sürecinde kısalma sağlamaktadır. Botoks uygulamasıyla da kişide ifade değişimi olmadan, üst dudağın biraz aşağıya doğru düşmesiyle birlikte diş etlerinin bu şekilde görünmesi engellenebilmektedir.
Kişilerin özellikle esmer olması halinde melanin pigmentasyonu nedeniyle diş etinin doğal açık pembe görünümü daha fazla koyulaşmaktadır. Bu tür renkleşmeler 15 dakika süren bir lazer tedavisiyle başarılı bir şekilde giderilmektedir.
Özellikle pembe estetikte yer alan diş eti operasyonları lazer diş hekimliğinde çokça yer almaktadır. Hastaların daha ağrısız ve daha konforlu tedavileri için lazer destekli diş hekimliği uygulamaları günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır.